Thomas (à gauche) et Huw (à droite) avec les bidons

το έργο «Batala Bidons»

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τις διεθνείς συναντήσεις των ομάδων Batala που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2011 στην περιοχή Haute-Loire (Auvergne-Γαλλία), η ομάδα Batala Massif ξεκίνησε το έργο «Batala Bidons» το καλοκαίρι του 2010, με νέους, μαθητές της περιοχής.

 Αυτό το έργο είχε αρχικά προταθεί και διευθύνονταν από τον Huw Rowlands, τον τότε μουσικό διευθυντή και  εργαζόμενο της ομάδας Batala Massif. Υποστηρίχθηκε από τον Thomas, ένα νεαρό Γερμανό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υπηρεσίας (ΕΠΥ) στο πλαίσιο του οργανισμού Musik’Ado.

Το Haute-Loire, είναι μια πολύ αγροτική περιοχή και η πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους για τους νέους, είναι σύνθετη και σπάνια.  Πρόκειται λοιπόν για μια πρόκληση, μέσω της μουσικής εξάσκησης, να μπορέσουν να ανακαλύψουν και να εξασκήσουν τη βραζιλιάνικη μουσική, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια δημόσια εμφάνιση στην παγκόσμια συγκέντρωση των Batala.  Ως εκ τούτου, εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες σχολεία (σε εξωσχολικές δραστηριότητες) με συμμετοχή απο περίπου τριάντα νέους και ήταν μια ευκαιρία να προσεγγίσουν το καλλιτεχνικό αυτό έργο, σε όλες τις διαστάσεις του (μουσική, χορογραφία, υποκριτική, κοστούμια …) :

 – Η εκμάθηση ρυθμικών και μουσικών στοιχείων, χωρίς  μουσική θεωρία και προϋποθέσεις.

 – Γλώσσα του σώματος, χορός και η σημασία της ακρόασης του ένα απο τον άλλο.

 – Συλλογική οργάνωση για την επίτευξη μιας δομημένης παράσταση.

 – Χειρονακτικές εργασίες (κατασκευή τυμπάνων από τενεκέδες, κοστούμια, κλπ)

 – Η ανακάλυψη της βραζιλιάνικης μουσικής κουλτούρας, ως παιδαγωγικό εργαλείο.

  Η διαδικασία της δημιουργίας αυτής της παράστασης που πραγματοποιήθηκε από τους νέους, βιντεοσκοπήθηκε από τον Thomas και γέννησε το καλοκαίρι του 2011, το ντοκιμαντέρ «Όταν το πλαστικό συναντά το μέταλλο».

 10 χρόνια μετά από αυτήν την εμπειρία, οι νέοι αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι τώρα μεταξύ 20 και 25 ετών, εξακολουθούν να έχουν όμορφες αναμνήσεις από αυτό το έργο και ορισμένοι έχουν ακόμη ενταχθεί στην ομάδα Batala Massif.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ